Amningstips med doomoo amningskudde.

Amningstips bit

Det är underbart att amma sin bebis. Och det fungerar för de flesta men inte alla. En bra förutsättning är en professionell amningskudde, rätt position, en hungrig bebis och en avstressad miljö. Doomoo amningskudde har blivit bäst i test fyra år i rad och rekommenderas av bl.a. Mathilda på Mama Mia.


Amning kan vara besvärlig för mammor och barn. Räcker mjölken och får barnet tillräckligt? Sitter jag och håller jag barnet rätt? Ont i brösten och bröstvårtan? Rygg, nacke och axelbesvär… Listan kan göras lång på de frågor och osäkerheter som kan komma upp.

Den första tiden

Under de första veckorna lär du känna barnet. Under den perioden arbetar ni tillsammans för att bygga upp mjölkproduktion så att den stämmer överens med barnets behov. Jämför inte andras amningsrutiner med dina, utan acceptera den rutin som du och ditt barn bygger upp och fungerar för er.

Rätt amningsposition ökar mjölkproduktionen

Senare studier har visat att själva amningssituationen och positionen är viktig för den konkreta mjölkproduktionen. En professionell ergonomisk amningskudde ger en mer avslappnad amningsposition och minskar problem i axlar, nacke och rygg. Om du är stressad eller inte har den tid och energi som krävs för att bygga upp den nödvändiga och tidiga amningsrelationen med barnet så kan det komma att hämma
mjölkproduktionen.

Tips för att amningen ska fungera

 1. Ergonomisk professionell amningskudde
  Skaffa en bra, ergonomisk amningskudde t.ex . doomoo’s kudde som blivit Bäst I Test och rekommenderas av barnmorskor. Doomoo kudden är formbar och passar stor som liten och det växande barnet. Den är otroligt mjuk och behaglig men samtidigt ger den ett fast stöd under hela amningen.
 2. Rätt amningsposition för dig och barnet
  Doomoo kuddens form är rund för att den ska ligga tätt intill magen. Det är viktigt att barnet inte faller ner mellan din mage och kudden. Se till att barnet ligger tätt och nära bröstet med ansiktet och gärna med huvudet högre upp än rumpan för att få ett naturligt fall för mjölken. Tänk på att »öppna upp« barnets svalg, dvs barnets haka ska inte tryckas mot dess bröst. Barnet bör heller inte hänga lodrätt i bärsele vid amning, utan bör ligga mer vågrätt med fri andning. Viktigaste stödet för dig som mamma är under armbågen. Var noga med att du sitter helt avslappnat med axlar, nacke och rygg under hela amningstillfället.
 1. Lugn och ro
  Att du är avstressad vid amning är speciellt viktigt under de första veckorna. Hitta rutiner med ditt barn och avsätt tid till amning. Planera in den första tiden med fokus på att få igång amningen med ditt barn. Även barnet behöver ro vid amning, respektera att barnet äter. Förklara även dessa intentioner för din omgivning. Ha tålamod och ta dig tid.
 2. Förbered bröstvårtorna
  Mer eller mindre alla får ont i bröstvårtorna under amning och vid läckage. Det kan förebyggas genom att du drar, masserar och klämmer på bröstvårtorna redan innan barnet kommer. Gör det till en rutin under de sista graviditetsmånaderna, t.ex. vid bad eller dusch.
 3. Amma kontinuerligt, ofta och massera
  Ju oftare du ammar desto mer mjölk produceras. Vill ditt barn småäta, var noga med att massera de yttersta mjölkkörtlarna för att även de ska tömmas och stimuleras så att det inte uppstår »knölar« som kan leda till mjölkstockning. Var noga med att tömma brösten. Du ska amma när barnet vill men även när du behöver tömma brösten. Tömmer du inte brösten när de spänner minskar din produktion, ammar du ofta ökar produktionen.

Om din amning inte fungerar av någon anledning, eller om du väljer att inte amma – ska du veta att ingen kan eller ska döma dig för det. Det är allas egna val likaså att amma sina barn till de är flera år gamla är helt upp till vardera familj.

Se alla fina mönster på gravid- och amningskuddar.
Se alla fina mönster på amningskuddar.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss