Via BabyBox får du nu 20% rabatt på valfri kudde från doomoo med kod “doomoobaby” i kassan.
Giltig t.o.m. 31/3 2021
doomoo Gravid Amning

Varför ska man använda gravid- och amningskudde?

Graviditet och amning kan vara besvärlig. Vid graviditeten förbereder sig kroppen på förlossning vilket kan innebära bäckensmärta. Viktuppgången kan även vara besvärlig då det tär extra på leder och ligament.

Se alla fina mönster på gravid- och amningskuddar.
Se alla fina mönster på amningskuddar.

Vad är foglossning?

När du är gravid ökar rörligheten i kroppens leder, framför allt i bäckenets leder och fogar. Det beror på ett hormon som heter relaxin. Relaxin börjar utsöndras i kroppen någon gång under de tre första graviditetsmånaderna, och fortsätter att utsöndras under hela graviditeten. Hormonet gör att
bäckenet blir mer rörligt och kan vidga sig under förlossningen. Foglossning är naturligt och är en av kroppens sätt att anpassa sig och förbereda sig för förlossning.

Vilka besvär kan foglossning ge?

Foglossning eller bäckensmärta som det även kallas kan kännas som en huggande, molande eller ilande smärta i korsryggen, särskilt över skinkorna. Man kan få ont i höfterna och över blygdbenet. Smärtan flyttar sig ofta från sida till sida och kan stråla ner mot ljumskarna eller på baksidan av låren. Smärtan är som regel mildare på morgonen och värre på kvällen beroende på hur aktiv man varit under dagen. Kvinnan kan uppleva en plötslig låsning i ena benet som gör det svårt att gå.

Vad kan jag göra?

En gravidkudde hjälper de flesta och doomoos kuddar är multifunktionella då de kan användas till flera saker. Kudden är fylld av minimala och prasselfria kulor och har en lätt böjd bananform för att följa kroppen utan att glida iväg. Fyllningen gör att kudden ger ett bra stöd samtidigt som den är mjuk och behaglig. En kvalitetskudde ska vara följsam men ändå ge ett fast stöd. Fluffiga kuddar kan kännas supersköna, men när de faller ihop efter en stund faller tyvärr funktionen. Bäckensmärta ter sig olika för olika kvinnor, likaså behandlingen av den.

Här kommer några tips:

 1. Investera i en gravid/amningskudde som du kan använda mellan knäna, runt magen, när du ligger på sidan och som stöd bakom ryggen när du sitter.
 2. Träna, kontakta gärna en fysioterapeut för att få ett träningsprogram, då vissa övningar inte passar gravida.
 3. Massage och värme. Ett varmt bad kan lindra smärta och mjuka upp muskler och se till att kroppen också får den vila som den behöver.

  Saker som du bör undvika:
 4. Sysslor som du märker du får ont av. Det kan vara att dammsuga, tömma diskmaskinen eller bära matkassar.
 5. Att träna hårt. Det är bättre att träna kontinuerligt och kortare stunder. Korta promenader hellre en långa.
 6. Lyft inte tunga saker.

Bäckensmärta är inte farligt för vare sig dig eller barnet.

Du kan trösta dig med att Bäckensmärta inte är farligt. Det är en naturlig del av graviditeten. Försök hitta formen för att göra smärtan så lindrig som möjligt för just dig. Och glöm inte att vila med en doomoo gravidkudde som du även kan använda som amningskudde när barnet kommit.

Doomoo BiT
Via BabyBox får du nu 20% rabatt på valfri kudde från doomoo med kod “doomoobaby” i kassan.
Giltig t.o.m. 31/3 2021

Varför doomoo amningskudde och vad ska jag tänka på vid amning?

Det är underbart att amma sin bebis. Och det fungerar för de flesta men inte alla. En bra förutsättning är en professionell amningskudde, rätt position, en hungrig bebis och en avstressad miljö. Doomoo amningskudde har blivit bäst i test fyra år i rad och rekommenderas av bl.a. Mathilda på Mama Mia.


Amning kan vara besvärlig för mammor och barn. Räcker mjölken och får barnet tillräckligt? Sitter jag och håller jag barnet rätt? Ont i brösten och bröstvårtan? Rygg, nacke och axelbesvär… Listan kan göras lång på de frågor och osäkerheter som kan komma upp.

Den första tiden

Under de första veckorna lär du känna barnet. Under den perioden arbetar ni tillsammans för att bygga upp mjölkproduktion så att den stämmer överens med barnets behov. Jämför inte andras amningsrutiner med dina, utan acceptera den rutin som du och ditt barn bygger upp och fungerar för
er.

Rätt amningsposition ökar mjölkproduktionen

Senare studier har visat att själva amningssituationen och positionen är viktig för den konkreta mjölkproduktionen. En professionell ergonomisk amningskudde ger en mer avslappnad amningsposition och minskar problem i axlar, nacke och rygg. Om du är stressad eller inte har den
tid och energi som krävs för att bygga upp den nödvändiga och tidiga amningsrelationen med barnet så kan det komma att hämma mjölkproduktionen.

Tips för att amningen ska fungera

 1. Ergonomisk professionell amningskudde
  Skaffa en bra, ergonomisk amningskudde t.ex. doomoo’s kudde som blivit Bäst I Test och rekommenderas av barnmorskor. Doomoo kudden är formbar och passar stor som liten och det växande barnet. Den är otroligt mjuk och behaglig men samtidigt ger den ett fast stöd under hela amningen.
 1. Rätt amningsposition för dig och barnet
  Doomoo kuddens form är rund för att den ska ligga tätt intill magen. Det är viktigt att barnet inte faller ner mellan din mage och kudden. Se till att barnet ligger tätt och nära bröstet med ansiktet och gärna med huvudet högre upp än rumpan för att få ett naturligt fall för mjölken. Tänk på att »öppna upp« barnets svalg, dvs barnets haka ska inte tryckas mot dess bröst. Barnet bör heller inte hänga lodrätt i bärsele vid amning, utan bör ligga mer vågrätt med fri andning. Viktigaste stödet för dig som mamma är under armbågen. Var noga med att du sitter helt avslappnat med axlar, nacke och rygg under hela amningstillfället.
 2. Lugn och ro
  Att du är avstressad vid amning är speciellt viktigt under de första veckorna. Hitta rutiner med ditt barn och avsätt tid till amning. Planera in den första tiden med fokus på att få igång amningen med ditt barn. Även barnet behöver ro vid amning, respektera att barnet äter. Förklara även dessa intentioner för din omgivning. Ha tålamod och ta dig tid.
 3. Förbered bröstvårtorna
  Mer eller mindre alla får ont i bröstvårtorna under amning och vid läckage. Det kan förebyggas genom att du drar, masserar och klämmer på bröstvårtorna redan innan barnet kommer. Gör det till en rutin under de sista graviditetsmånaderna, t.ex. vid bad eller dusch.
 1. Amma kontinuerligt, ofta och massera
  Ju oftare du ammar desto mer mjölk produceras. Vill ditt barn småäta, var noga med att massera de yttersta mjölkkörtlarna för att även de ska tömmas och stimuleras så att det inte uppstår »knölar« som kan leda till mjölkstockning. Var noga med att tömma brösten. Du ska amma när barnet vill men även när du behöver tömma brösten. Tömmer du inte brösten när de spänner minskar din produktion, ammar du ofta ökar produktionen.

Om din amning inte fungerar av någon anledning, eller om du väljer att inte amma – ska du veta att ingen kan eller ska döma dig för det. Det är allas egna val likaså att amma sina barn till de är flera år gamla är helt upp till vardera familj.

Nu får du 20% på alla doomoo kuddar med koden “doomoobaby” i kassan.

Se alla fina mönster på gravid- och amningskuddar.
Se alla fina mönster på amningskuddar.

Lycka till!