Varför ska man använda gravid/amningskudde?

Gravidkudde Rav Gra

Graviditet och amning kan vara besvärlig. Vid graviditeten förbereder sig kroppen på förlossning vilket kan innebära bäckensmärta. Viktuppgången kan även vara besvärlig då det tär extra på leder och ligament.

Vad är foglossning?

När du är gravid ökar rörligheten i kroppens leder, framför allt i bäckenets leder och fogar. Det beror på ett hormon som heter relaxin. Relaxin börjar utsöndras i kroppen någon gång under de tre första graviditetsmånaderna, och fortsätter att utsöndras under hela graviditeten. Hormonet gör att bäckenet blir mer rörligt och kan vidga sig under förlossningen. Foglossning är naturligt och är en av kroppens sätt att anpassa sig och förbereda sig för förlossning.

Vilka besvär kan foglossning ge?

Foglossning eller bäckensmärta som det även kallas kan kännas som en huggande, molande eller ilande smärta i korsryggen, särskilt över skinkorna. Man kan få ont i höfterna och över blygdbenet. Smärtan flyttar sig ofta från sida till sida och kan stråla ner mot ljumskarna eller på baksidan av låren. Smärtan är som regel mildare på morgonen och värre på kvällen beroende på hur aktiv man varit under dagen. Kvinnan kan uppleva en plötslig låsning i ena benet som gör det svårt att gå.

Vad kan jag göra?

En gravidkudde hjälper de flesta och doomoos kuddar är multifunktionella då de kan användas till flera saker. Kudden är fylld av minimala och prasselfria kulor och har en lätt böjd bananform för att följa kroppen utan att glida iväg. Fyllningen gör att kudden ger ett bra stöd samtidigt som den är mjuk och behaglig. En kvalitetskudde ska vara följsam men ändå ge ett fast stöd. Fluffiga kuddar kan kännas supersköna, men när de faller ihop efter en stund faller tyvärr funktionen. Bäckensmärta ter sig olika för olika kvinnor, likaså behandlingen av den.

Här kommer några tips:

  1. Investera i en gravid/amningskudde som du kan använda mellan knäna, runt magen, när du ligger på sidan och som stöd bakom ryggen när du sitter.
  2. Träna, kontakta gärna en fysioterapeut för att få ett träningsprogram, då vissa övningar inte passar gravida.
  3. Massage och värme. Ett varmt bad kan lindra smärta och mjuka upp muskler och se till att kroppen också får den vila som den behöver.

    Saker som du bör undvika:
  4. Sysslor som du märker du får ont av. Det kan vara att dammsuga, tömma diskmaskinen eller bära matkassar.
  5. Att träna hårt. Det är bättre att träna kontinuerligt och kortare stunder. Korta promenader hellre en långa.
  6. Lyft inte tunga saker.

Bäckensmärta är inte farligt för vare sig dig eller barnet.

Du kan trösta dig med att Bäckensmärta inte är farligt. Det är en naturlig del av graviditeten. Försök hitta formen för att göra smärtan så lindrig som möjligt för just dig. Och glöm inte att vila med en doomoo gravidkudde som du även kan använda som amningskudde när barnet kommit.

Se alla fina mönster på gravid- och amningskuddar.
Se alla fina mönster på amningskuddar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss