Ergonomisk sovposition ger trygg sömn och hjälper barns utveckling, 0-6 mån.

Candide Morpho One 2

Sömn är viktig och framför allt under barnets första tid. Här kommer några enkla tips som kan hjälpa ditt barn till bättre sömn – Säker sömn = ryggläge, sluttande liggställning, ergonomisk benposition, rak och fri nacke, tryggt och ombonat samt tänk på barnets alla sinnen.

Negativa faktorer på barns sömn

En förlossning är stressfull för ett barn och den första tre dagarna utanför livmodern måste spädbarnet anpassa sig till en rad vitala funktioner som att lära sig suga, svälja och andas effektivt. Barnet måste hantera nya känslor som hunger, kyla, trötthet och rädsla, vilket kan vara ångestfullt. Följder av barnets anpassningar till sin nya miljö och dess utveckling kan ge negativa effekter på barnets sömn. Faktorer som obekväm sov position, kolik, gaser, orolig mage, nästäppa, häftiga ljud, starkt ljus och störande reflexer kan påverka negativ på barnet sömn. Det finns dock en del åtgärder som man kan göra för att minska dessa negativa faktorer om man är medveten om dem.

Vad är ergonomiskt sov position för ett spädbarn?
Ergonomi, i det här sammanhanget, betyder att främjar barnets bästa möjliga sömn, genom att anpassa barnets miljö och hjälpmedel, utifrån barnets förutsättningar och begränsningar. Ett nyfött barn kan sova upp till 20 timmar/ dygn därför är det viktigt att barnet ligger rätt och framför allt skönt. Här kommer 6 tips:

1.   Ryggläge – säker sömn

Sömnen är viktig men livet är viktigare. Därför finns det även vissa restriktioner och rekommendationer hur ett barn ska sova och dess miljö. Flertalet studier visar att ryggläge minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, speciellt under de första 6 månaderna. Alternativt kan barnet ligga på sidan, med ett stöd för att inte rulla över på mage. Barnets sov miljö ska vara fri från lösa föremål som fluffiga kuddar, mjukisdjur, täcken eller filtar. Barnet ska ligga på ett fast underlag med fri tillgång till syre. Men ständigt ryggläge kan tyvärr få negativa följder som skall deformiteter, då barnet föds med mjuk skalle. Det kan förebyggas bl.a. med att 1) använda tryckavlastande underlag 2) vara noga med att barnet byter sida med huvudet 3) sist men inte minst – låt barnet ligga på mage när det är observerat och vaket. Tänk på – Sova på rygg och leka på mage.
Risken för skev skalle är högst de tre först månaderna och minskar därefter.

2.   Sluttande liggställning

Det finns flera fördelar för barnet att ligga sluttande. Det hjälper barnet att komma igång med andning, gynnar matsmältningen och kan hjälpa mot reflux. Likaså rekommenderas sluttande liggställning vid all typ av andnings relaterade sjukdomar som nästäppa, förkylning etc.
Reflux betyder ”återflöde” och innebär att magsaft åker upp i matstrupen. Detta fenomen är normalt hos spädbarn då magmunnen inte riktigt är utvecklad. I vissa fall kan det vara till obehag för barnet när magsaften stannar i strupen, det hjälper då med en mer upprätt position.

3.   Ergonomisk höft och ben position

Människans ryggrad utvecklas från en U kurva till en S kurva. Se bild. Med rätt liggposition och miljö under barnets första tid är det viktigt att stimulera och göra denna utveckling möjlig. I livmodern har barnet legat med huvud och ben upptryckta mot magen, därför är det behagligt för ett nyfött barn att dra upp benen som en groda.  Det är få barn som tycker det är skönt att ligga på rygg helt raklång. Det är heller inte ergonomisk korrekt för vuxna att ligga raklång, varav vi ofta placerar en kudde under knäna och/eller under ländryggen för att inte belasta ryggen. Det är både ergonomisk och skönt för barnet att ligga med böjda ben och lätt isär. Uppdragna ben stimulerar även matsmältningen och minskar tarmproblem.
Om du swaddlar eller lindar ditt barn ska du även tänka på att inte linda benen. Att pressa ihop knäna innebär risk för att höftkulan kommer ur led, s.k. höftledsluxation.

4.   Rak och fri nacke

Ett nyfött barn har inte utvecklat nackmusklerna och kan inte hantera sitt huvud själv. Därför är det viktigt att alltid hantera barnets huvud med försiktighet och med stöd första tiden. Barnet ska inte ligga på ett underlag som fixerar huvudet sidledes, vilket hämmar utveckling av nackmusklerna. Likaså ska barnets huvud ligga rakt så hakan inte trycks ner mot bröstet vilket kan täppa till luftvägarna. Huvudet ska ha stöd, men ligga rakt och fritt för att barnet ska kunna röra sig.
Tänk på vart barnet är placerat och variera stimuli. Ett spädbarn kan lätt få en favoritsida vid ensidig position, vilket kan leda till skall deformitet. Kontakta barnmorska om barnet inte kan ha huvudet åt ena hållet. Det kan misstänkas vara en kort muskel, s.k. torticollis. Barnets nackmuskler utvecklas mestadels vid magläge.

5.   Tryggt och ombonat
Böjda ben och lätt isär minskar trycket på ländryggen. Ländryggen utvecklas och tränas mestadels under barnets krypstadie.
Det är trångt i livmodern och att komma ut i det fria kan vara obehagligt för en nyfödd. Därför tycker barn ofta om att bli ombonade. Men tänk på att inte ha lösa filtar eller mjuka kuddar som kan hamna över barnets ansikte och hindra lufttillströmning. Det finns andra sätt att ge trygghetskänsla för barnet. Flera produkter har s.k. kolik/magband som känns tryggt för spädbarn.
Om man har ett väldigt oroligt barn med mycket störande reflexer kan man prova att Swaddla/linda in barnet. Det är en gammal metod som spädbarn brukar trivas med och ger trygghet. Swaddla bör man endast göra upp till ca 3 månader, när barnet ska sova och barnet måste kunna röra på ben och höft. Tänk på att barnet inte ska bli för varmt och alltid ha ansiktet fritt.

6.   Respektera barnens utveckling av sina sinnen

Sinnen är de neurologiska och psykologiska systemen för hur människan uppfattar sin omgivning och sig själv. Några sinnen utvecklas redan i fosterstadiet men en del utvecklas först efter födseln. Här fokuserar vi på de fyra klassiska sinnena – syn, hörsel, känsel och lukt ur ett ergonomiskt perspektiv för sömn. Via sinnena får spädbarnet intryck av sin omgivning som kan stimulera till god sömn. Syn – när det är mörkt produceras melatonin vilket gör barnet trött. Ljud – De flesta barn vaknar och blir stressade av höga och snabba ljud som ringklocka, hundskall eller tuta. Däremot kan vissa bli lugna av monotona stillsamma ljud. Känsel – Likaså kan monotona rörelser vara lugnande och sövande, åka bil, barnvagn eller vaggas, men många barn vill ligga helt still. Lukt – är ett underskattat sinne som i högsta grad kan användas runt spädbarnets sov miljö. Det finns lugnande dofter som lavendel, vanilj och kanel. Tänk på att använda naturliga och ekologiska dofter utan kemikalier till spädbarn. Pröva dig fram till vad som passar dig och ditt barn bäst.
Rekommendationer för att få barn till rofull sömn är också att skapa rutiner vid sovtider. Där spelar sinnena stor roll och rutinerna kan följas upp i skolålder med läsning etc.

Källor:
American Academy of Pediatrics
International Hip Dysplasia Institute
Northwest Chiropractic & Rehab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss