Foglossning – skrämmande ord men vad innebär det egentligen?

belly button birth family 57529

Foglossning är ett begrepp man stöter på när man pratar om besvär som kan uppstå under graviditeten. Men det är inte så farligt som det låter. Inom vården pratar man idag om bäckensmärtor som är ett resultat av foglossning eller även kallat bäckenuppluckring.

Foglossning/bäckenuppluckring innebär inte ”lösa fogar” i kroppen, det är en naturlig process av kroppens förberedelse inför förlossningen. Kroppen producerar extra av hormonet relaxin under graviditeten vilket gör att senor, ligament och bindväv mjukas upp. Bäckenlederna bli extra töjbara för att senare kunna utvidgas vid förlossningen. Detta kan leda till smärta i bäckenet.

Bäckenuppluckring sker hos alla kvinnor men det är inte alla som besväras av bäckensmärtor. Oavsett om man är vältränad eller inte kan man får känningar. Ofta känns smärtan i ländrygg, korsrygg, skinkorna och framtill vid ljumskar och blygdbenet men är inte farligt.

Som tur är finns det sätt att få hjälp med sin smärta. Tips på hjälpmedel:

Berätta för din barnmorska om dina besvär så att du kan få rätt hjälp.
Man kan även kontakta sjukgymnast eller fysioterapeut*.

 

 

Källor

https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Foglossning/

http://xn--vrdomsorg-52a.se/sjukdomar-och-rad/omraden/sjukdomar-och-besvar/backenuppluckring-44

http://fysioterapi.se/wp-content/uploads/forskningpagar_fysioterapi_7_16.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss