Tips! Så badar du ditt spädbarn

Doomoo Basics Badkudde 6 1 e1547730833815

Många föräldrar känner sig osäkra att bada sina spädbarn, men det finns en hel del hjälpmedel. Det finns flera produkter som både är praktiska för dig som förälder och bekväma för barnet. Utnyttja badet till en mysig stund med ditt barn och sambada!

Se över badsituationen.
Det finns flera fördelar med att bada ditt barn. De flesta nyfödda tycker om en mysig stund och att ligga eller sitta i kroppsvarmt vatten. Om ditt barn reagerar negativt på att bli badad kan du se över vilka hjälpmedel du använder och ta temperaturen på vattnet. Ingen tycker om att ligga på en hård kall plastställning eller fel tempererat vatten. Du kan även använda armbågen för att känna av vattentemperaturen. Tänk även på din egen arbetsställning, det är inget vidare att avsluta barnbadet med värkande rygg, axel eller arm.

Badhjälpmedel
En fördel när du badar ditt barn är att få dina händer fria. Det hjälper dig att tvätta och få bra kontakt med ditt barn och en mysig stund. Det finns flera varianter av flytbäddar och mjuka kuddar som är behagliga och sköna för barnet. För prematur och spädbarn finns även ergonomiska och praktiska sittbaljor som rekommenderas av barnmorskor då barnet »sittligger« som i mammas mage. Positionen kan även vara behjälplig vid kolik och magspänningar, då barnets ben trycks upp mot magen, vilket känns skönt för alla små. Tänk på att alltid förbereda badet med att blöta ner flytbäddar/kuddar eller fylla baljor med vatten innan barnet läggs i. Ta fram allt du behöver för du får aldrig lämna barnet i vattnet, hur säkert badhjälpmedlet du än använder är!

 

Hur ofta?
Du kan bada ditt barn hur ofta du vill. Det brukar gå bra att bada barnet redan första veckan hemma, även om inte naveln har fallit av. När naveln har läkt kan du bada tillsammans med ditt barn. Har ditt barn torr eller känslig hud kan det vara bra att inte bada mer än en till två gånger i veckan. Det räcker att bada ditt barn någon gång per vecka om ditt barn inte verkar tycka om det.

Sambada och mys!
En flytbädd är exemplarisk att ha i badkaret när ni sambadar. Spädbarn älskar flytbäddar eftersom de är mjukare och barnet får mer rörlighet än ett hårt badstöd. Det är även mycket mysigare att bada tillsammans, det ger en stärkande närhet både för barn och förälder. En traditionell badbalja ger inte samma närhet och det är oftast svårt för föräldern att få en bekväm arbetsställning. Tänk på rygg och axlar. Nyttja badstunden med en härlig sambadning!


Huden hos nyfödda 

Huden hos nyfödda kan variera beroende på när de är födda, tidigt eller sent i sin utvecklingsfas. Vid en för tidig förlossning är det nyfödda barnets hud mycket tunnt och kan vara täckt av ett vitt fett. Fettet som kallas vernix eller fostertalg är till för att skydda huden mot fostervattnet i magen. Talgen behöver inte tvättas bort, den kan masseras in i huden och försvinnerefter några dagar. Om bebisen föds när graviditeten är fullt gången eller överburen minskar fettet på huden, men kan finnas kvar i vecken på huden. För tidigt födda bebisar kan även vara helt ludna på kroppen som även detta försvinner när graviditeten är fullt gången.

Känslig och fuktig hud
På ett nyfött barn kan huden under armarna, bakom öronen, i ljumskarna och i halsvecken under hakan lätt bli irriterat, eftersom det är varmt och lite fuktigt där. Många barn med extra hull kan behöva tvättas och torkas varje dag i hudvecken för att inte få irriterad hud. Om barnets hud ändå har blivit röd och irriterad brukar det läka snabbt om du tvättar rent, försöker klapptorka torrt med en handduk och sedan luftar. Om det ändå inte blir bättre kan du kontakta bvc. Du behöver inte överdriva tvättandet, men barnets hud behöver vara ren och torr. De första veckorna räcker det ofta att tvätta med vatten. Sedan behövs ibland en mild barntvål eller tvättkräm. Det går också att rengöra huden med olja, beroende på om barnets hud är torr.

Förbered badet
Det kan vara bra att ha badhjälpmedel hemma. Lägg fram allt du behöver i förväg – eventuella badhjälpmedel, termometer, tvättlappar, oljor, rengöringsmedel och handduk. Vattnet ska vara kroppsvarmt, ungefär 37 grader. Det ska kännas ljummet och skönt. Du kan ha lite olja i vattnet om du vill. Berätta för barnet vad ni ska göra, för att hen ska förstå att det kommer att hända något trevligt som hen kan känna sig trygg inför. Sedan kan du sänka ner barnet försiktigt i vattnet. Om barnet har skorv i hårbotten, kan du passa på att behandla den. När du har tagit upp barnet kan du svepa in det i ett badlakan, och torka försiktigt genom att badda med en mjuk handduk, glöm inte hudvecken. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss