Så får du amningen att fungera!

Doomoo Amningskudde Giraff Rosa 2

De flesta mammor vill amma. Men det är inte alltid så lätt. En som vet är barnmorskan Annelie Asker. Hon hjälper många mammor att få amningen att fungera, och här delar hon med sig av sina bästa tips för lyckad amning. Ska hen amma nu igen? Har du tillräckligt med mjölk? ”Allmänhetens” tryck på dig som ammande mamma kan vara jobbiga och öka på stressen och pressen kring amningen. Dessutom spökar hormonförändringar, många nyblivna mammor har också sömnproblem och problem med värk i axlar och rygg. Det gäller att bryta den negativa spiralen.

– En bra amningsposition med stöd, amma ofta och en avstressad mamma är en bra förutsättning för att få igång en bra amning, säger barnmorskan Annelie Asker som arbetar med Doomoos amningskuddar.

Barnets behov är enkla och få: mat, vård och komfort. Mamman har redan gett detta till sitt barn i livmodern under 9 månader. Kroppen är konstruerad för att fortsätta göra det genom amning. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar amning under de första 6 månaderna av barnets liv.

En av de vanligaste orsakerna till att mammor slutar att amma är att de känner att de inte har tillräckligt med mjölk till sitt barn. Men, för det mesta går det att problemet att lösa.

Den viktiga mamma-barn interaktionen
Under de första veckorna lär mamman och barnet känna varandra. Under den period arbetar de tillsammans för att bygga upp mjölkproduktion så att den stämmer överens med barnets behov. Jämför inte andras amningsrutiner med dina, utan acceptera den rutin som du och ditt barn bygger upp och fungerar med er.

Rätt amningspositionen ökar mjölkproduktionen
Senare studier har visat att själva amningssituationen och positionen är viktig för den konkreta mjölkproduktionen. Exempelvis kan en ergonomisk amningskudde som den från Doomoo (se text nedan) ge en mer avslappnad amningsposition och minska problem i axlar, nacke och rygg.

Om du är stressad eller inte har den tid och energi som krävs för att bygga upp den nödvändiga och tidiga amningsrelationen med barnet – kan det hämma mjölkproduktionen. Försök att skapa en så lugn och harmonisk vardag som möjligt i början.

Källa: Australian Breastfeeding Association och barnmorska Annelie Asker

7 tips för en fungerande amning
– barnmorskan Anneli Askers bästa råd

1. Ergonomisk amningsposition.
Skaffa en bra, ergonomisk amningskudde, (exempelvis Doomoo Amningskudde nedan) om du inte har en bra amningsplats. En amningskudde ska vara formbar och passa dig och det växande barnet samt ge ett behagligt mjukt men samtidigt stadigt stöd. Kudden ska ha en bra fyllning som håller ett och samma stöd under hela amningstillfället. Sjunker den ihop som en vanlig huvudkudde är risken att barnet faller ner och ”drar” i bröstvårtan, eller så sjunker du ihop med axlar och fyller amningskudden ingen funktion. Se även artikeln Så väljer du rätt amningskudde.

2. Rätt amningsposition för barnet.
Se till att barnet ligger tätt och nära bröstet med ansiktet. Tänk på att ”öppna upp” barnets svalg, dvs barnets haka ska inte tryckas mot dess bröst. Barnet ska ligga rakt, inte som en banan eller ”kind mot bröst”-position. Barnet bör heller inte hänga lodrätt i bärsele vid amning, utan bör ligga mer vågrätt med fri andning.

3. Lugn och ro.
Att du är avstressad vid amning är speciellt viktigt under de första veckorna. Hitta rutiner med DITT barn, bry dig inte om andras rutiner. Avsätt tid till amning, och planera in den första tiden med fokus på att få igång amningen med ditt barn. Undvik napp tills du fått igång amningen. Utsätt varken dig eller ditt barn för situationer som kan vara stressande utan fokusera på det som gör dig avslappnad. Även barnet behöver ro vid amning, respektera att barnet äter. Förklara även dessa intentioner för din omgivning.

4. Tid och tålamod.
Låt det ta den tid det tar att få igång amningen med ditt barn. Vissa barn, precis som vuxna, tar sin tid på sig och njuter av att äta. Låt barnet tömma det ena bröstet innan du erbjuder det andra. Det kan ta upp till, och även över, 20 min att tömma den kaloririka mjölken från ett bröst. Låt barnet bestämma den tid det tar, inte du. Ha tålamod.

5. Förbered bröstvårtorna.
Mer eller mindre alla får ont i bröstvårtorna under amning och vid läckage. Det kan förebyggas genom att du drar, masserar och klämmer på bröstvårtorna INNAN barnet kommer. Gör det till en rutin under de sista graviditetsmånaderna, t ex vid bad eller dusch.

6. Amma kontinuerligt, ofta och massera.
Ju oftare du ammar desto mer mjölk produceras. Vill ditt barn småäta, var noga med att massera de yttersta mjölkkörtlarna för att även de ska tömmas och stimuleras så att det inte uppstår ”knölar” som kan leda till mjölkstockning. Se till att inte störa barnets amning eller tillgång till bröstvårtan under massagen.

7. Töm brösten.
Du ska amma när ditt barn vill ha mat och så länge barnet vill. Du ska även amma när dina bröst vill tömmas, respektera din mjölkproduktion. Ammar du inte när de ”vill tömmas” minskar din produktion.

Doomoo amningskudde bäst i test!

Den nordiska testsajten Bäst-i-test.se har granskat amningskuddar och utsett Doomoo Amningskudde till vinnare. Det är en ergonomisk amningskudde, fylld med minimala, prasselfria EPS-kulor som formar sig efter mammans kropp. Det gör också att kudden behåller sin form under hela amningen, och ger rätt stöd till mamman och rätt amningsposition till barnet.

Här ser du alla Doomoo Amningskuddar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss