Tips! Så förebygger du skallasymmetri

Doomoo Sidokudde

Inlägget uppdaterades mars 2021.

Andelen barn med skallasymmetri har skjutit i höjden de senaste åren. Så många som 20–40 procent av alla svenska barn i ålder 0–6 månader beräknas ha någon form av sned eller platt skalle. Det få föräldrar vet är att många av fallen hade kunnat undvikas med några enkla förebyggande åtgärder.

Små barns huvuden är mjuka och formbara, eftersom hjärnan behöver plats att växa. Det är under barnets 6 första månader som 85 procent av huvudets tillväxt sker. På bara ett par veckor kan små barn utveckla platt eller sned skallform. Vanligast är lägesbetingad skallasymmetri som beror på att barnet ligger länge, ensidigt och på hårt underlag.

Som tur är kan lägesbetingad skallasymmetri också minska eller försvinna på ganska kort tid med rätt behandling och total avlastning. Ju snabbare barnets skallasymmetri upptäcks, desto bättre. Redan vid 6 månaders ålder är det svårare och tar längre tid att korrigera. Om du misstänker att ditt barn har någon form av skallasymmetri ska du alltid kontakta BVC.

Två typer av lägesbetingad skallasymmetri

typer av skallasymmetri

Det förekommer sned (plagiocephaly) respektive rak (brachycephaly) asymmetri. Vid sned skallform är det viktigt att kontrollera att det inte rör sig om torticollis. Om barnet har en kort halsmuskel kallas det torticollis och barnet har då svårt att vrida huvudet åt ena hållet. Oftast har barnet då huvudet snett neråt bröstet. Misstänker du torticollis bör du kontakta BVC och vanligtvis får du ett träningsprogram och du ska placera ditt barn på ena sidan för att försiktigt ”träna/tänja” ut den korta muskeln. En sidokudde är ett säkert sätt att placera ditt barn på sidan för att det inte ska rulla över på magen.

Varför ökning av skev skalle?

Problemet med lägesbetingad skallasymmetri har ökat med 400 procent sedan man världen över införde rekommendationen att spädbarn ska sova på rygg. Ryggläge har minskat antalet fall av plötslig spädbarnsdöd markant, men eventuellt gjort att föräldrar är onödigt rädda för att låta spädbarn ligga på mage när de är vakna.

Förebyggande åtgärder:

1. Sova på rygg – leka på mage

Doomoo Amningskudde

Magläge är det viktigaste rådet för att förebygga lägesbetingad skallasymmetri, eftersom det ger total avlastning av skallen. Redan från födseln kan du lägga barnet på mage korta och övervakade stunder för att vänja barnet vid magläge. Placera gärna barnet över en fast kudde, ex doomoo amningskudde med någon sensomotorisk leksak framför sig.

Att låta barnet ligga på mage är också något som hjälper till att stärka nackmuskulaturen, det stimulerar barnets kognitiva förmåga och den motoriska utvecklingen. Barnet stimuleras till mer rörelse som att snurra runt och vilja ta sig framåt eller börja krypa.

Observera att ditt barn rekommenderas att SOVA på rygg, vilket minskar risken för spädbarnsdöd.

2. Platt och fast kudde i tryckavlastande memory foam

Candide Panda

Det är omdiskuterat om man ska använda kudde eller ej. Men om man lägger barnet på all typ av tryckavlastande underlag så underlättar det tryck och minskar risk för tryckskador. Det är ensidigt tryck som är orsaken till lägesbetingad skallasymmetri. Därav rekommenderas Pandakudden då den är av memory foam dvs tryckavlastande skum för att minska risk att utveckla platt skalle.

Pandakudden är platt så den fixerar inte barnet huvud, detta är viktigt för att barnet ska kunna vrida huvudet och utveckla sina hals och nackmuskler naturligt. En spädbarnskudde ska heller inte lyfta barnets huvud utan det ska ha en rak nacklinje för att hålla luftkanalen öppen.

Observera att en mjuk fluffig kudde med lös fyllning avrådes bestämt av Socialstyrelsen då det ökar risken för kvävning och plötslig spädbarnsdöd.

En tryckavlastande kudde med memory foam bör användas i förebyggande syfte varhelst barnet ligger på rygg, i sängen, babysittern, vagnen eller på golvet. Har barnet redan någon form av skallasymmetri rekommenderas i stället total avlastning och sidoläge med babysleep sidokudde.

3. Avlasta med hud mot hud metoden

Candide Hud Mot Hud

Ett annat sätt att ge barnets skalle total avlastning är att bära barnet. Hud mot hud eller kängurumetoden kallas det när spädbarn bärs tätt intill utan tyg emellan. Det är något som länge använts inom neonatalvården och har visat sig ha en rad positiva effekter för både barn och föräldrar. Till exempel underlättar det den viktiga anknytningen mellan barnet och föräldrarna samt att pappan/partnern får en möjlighet att känna den närhet mamman får till barnet vid amning.

Det finns toppar och tröjor som förenklar hud mot hud metoden. Några av dem kan med fördel även användas som amningströjor. Med en kängurutopp underlättas hud mot hud metoden och barnet får en ergonomisk position som känns igen från fosterstadiet och ger trygghet. Den upprätta positionen känns också ofta behaglig vid matsmältningsproblem och kolik.

4. Variera sida

Ser du att ditt barn har en tendens att vilja ligga mer på ena sidan? Hjälp barnet att bryta mönstret. Du kan till exempel tänka på VAR och HUR barnet är placerat. Barn följer oftast rörelser och att titta in i en vägg är inte kul. Vrid exempelvis på babysittern så barnet får stimuli från ”andra hållet”. Variera position eller plats. Locka barnet med din röst, ansikte eller leksak för att hon ska vrida huvudet.

Vissa barn får ändå en favoritsida och det ökar risken för att de utvecklar skev skalle. Då ska du aktivt hjälpa barnet att byta position genom att vända på det när det somnat. Om det inte fungerar kan du ta hjälp av ett liggstöd. Det finns olika liggstöd för att hjälpa barnets liggposition. Candide sido och ryggstöd är en smidig produkt där du både kan placera barnet tryggt på rygg och på sidan utan att barnet rullar över på mage. Stödet kan användas både i sängen och i vagnen. Doomoo sidostöd eller babysleep är en annan kilkudde som rekommenderas av vården för att placera barnet tryggt på sidan.

Sammanfattning

Skallasymmetri är en så kallad tryckskada. Och många gånger kan den växa bort. Men sammanfattningsvis är det inte så svårt att undvika. Tanken är att ditt barn inte ska ligga på hårt underlag hela tiden, ensidigt och variera stimuli. Vad du ska vara extra försiktig med är:
– Lekmattan, har den en riktig madrass? De flesta lekmattor är bara en filt som läggs direkt på ett hårt golv
– Babynestet, har den en madrass? Och var placeras den?
– Babysittern, vad är det för underlag vid huvuddelen, hård spänd bomull? Hur och var är den placerad? Kanske i hörnet av köket så barnet hela tiden ligger på en sida av huvudet?

Om ditt barn redan utvecklat platt huvud

Har ditt barn redan en favoritsida eller en utvecklad skallasymmetri ska du rådfråga din BVC. Du ska försöka ge total avlastning åt den deformerade delen av skallen. Doomoo sidostöd eller candide sido/rygg stöd rekommenderas för att låta huvudets runda form naturligt få återhämta sig.

Källor: Redaktionen. Region Skåne – Regional riktlinje för skallasymmetri och torticollis i barnhälsovården, Västra Götalandsregionen – Prevention av lägesbetingad skallasymmetri, Socialstyrelsen, Vi Föräldrar
Rikshandboken – https://www.rikshandboken-bhv.se/pediatrik/skelett-och-muskler/skallasymmetri-och-torticollis/

En tanke om “Tips! Så förebygger du skallasymmetri

  1. Pingback: Candide pandakudde bäst i test – igen! | | Rollabout.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss