Candide pandakudde bäst i test – igen!

Candide Panda Babykudde Mörk Grå 2

Så kul att pandakudden från Candide blev utsedd till bästa babykudde och favorit hos Babylandet maj 2020. Med utlåtandet:

”Bästa babykudden 2020 – Balansen mellan rätt belastning och bekvämlighet”

Förutom att testarna tycker att Pandakudden är ursöt med små öron och de olika färgerna som finns tillgängliga, så var det den unika funktionen och ergonomiska formen som gjorde att Panda kudden blev en stor favorit.

Pandakudden har ett exklusivt memoryskum som tryckavlastar spädbarnets mjuka skalle. På så sätt minskar risken för skev skalle och sk skallasymmetri som numera är vanligt då de små ska ligga på rygg. Rådet att ligga och sova på rygg har visat sig minska risken för plötslig spädbarnsdöd, men har istället då ökat problemet med lägesbetingad skallasymmetri.

Spädbarn föds med öppen fontanell och en mjuk skalle. Därför är det viktigt att se till att barnet inte ligger på hårt underlag eller samma sätt en längre tid. Det finns en hel del babysitter, babynest och lekmattor som är riktigt hårda mot barnets huvud. Risken är att barnet då utvecklar lägesbetingad skallasymmetri.

Memoryskum är ett högkvalitets skum med hög densitet och har använts länge inom vården då det har en bra tryckavlastande egenskap. Skummet formar sig efter kroppen och minskar på så sätt tryckskador som t.ex. liggsår och skev skalle på småbarn.

Pandakudden började säljas i Norden runt 2011 och innan dessa fanns inga riktigt anpassade kuddar på marknaden för att tryckavlasta spädbarns huvud. Nu finns en hel del kopior och efterföljare med olika fyllningar och material. Det finns kuddar som utlovar ”korrigering” av redan utvecklad skallasymmetri, vilket vi inte står bakom. Pandakudden har som syfte att avlasta barns huvud och förebygga asymmetri – inte fixera och korrigera dvs med tryck återställa runt huvud. Har barnet redan utvecklat asymmetri rekommenderar vi 100% avlastning genom att använda en sidoställare som ex doomoo sidokudde eller Candide sido-ryggstöd sistnämnda har en smart funktion att den kan användas både till rygg och sid positionering. Rådfråga alltid din barnmorska.

Här kan ni läsa mer om lägesbetingad skallasymmetri: Så förebygger du skallasymmetri 

Här kan ni läsa mer om pandakudden: Candide Pandakudde 

Testet av bästa babykudde hittar ni här: Barnlandet – Bästa babykudden 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss