Hur ska ett säkert babynest/babybädd vara? Konsumentverket varnar.

Banner babybadd

Den svenska marknaden fullständigt exploderar av olika babybäddar, även om flera internationella myndigheter varnar för risker som kvävning, stryp och fallrisk. Det ser dock mysigt ut med en liten babybädd till den nyfödda. 

 

Här kommer därför viktiga tips vad du bör tänka på:

 • Material som andas
 • Ingen fluffig botten eller sidor
 • Magband som håller barnet på plats
 • Inga långa snören
 • Handtag eller smådelar som kan lossna.

 

Varför babynest/babybädd?
Babynest är en svensk uppfinning och ett eget varumärke. Babynest uppfanns för att gynna amningen under natten och ge en säkrare samsovning med barnet.
Numera rekommenderas inte samsovning, men babybäddarna har blivit en stor trend i Sverige. Syftet är att ombona och göra det mysigt för det nyfödda barnet, men det kan tyvärr innebära en hel del risker i barnets sovmiljö.

 

Hemmagjorda och direktimporterade babybäddar
Bland föräldralediga är det populärt att sy babybäddar och sälja dem vidare på nätet. Via sociala medier, mammabloggar eller olika marketplaces säljs hemmagjorda eller direktimporterade babyprodukter som aldrig förr. Men utvecklingen kan ha en baksida menar Konsumentverket, som nu går ut och varnar.

 

Saknar Säkerhetsstandard
Babybäddar har idag ingen säkerhetsstandard och flertalet av babybäddarna på marknaden idag brister i säkerhet. Konsumentverkets expert säger »Vi har tyvärr sett exempel på produkter som kan vara direkt farliga«. Det kan handla om babybäddar som är alldeles för mjuka och fluffiga.
–Man kanske tänker ju fluffigare desto bättre, men om materialet är för mjukt kan det sluta runt barnets ansikte så att barnet inte kommer loss och då kan det uppstå en kvävningsrisk, säger Maria Holmberg på konsumentverket. Det finns exempel från bland annat usa där barn kvävts på grund av att spjälskyddet varit för mjukt och omslutande.

 

Vad är en säker babybädd?

För att fokusera på säkerhet på babybäddar bör man även bli medveten om riskerna och farorna som stryprisk, kvävning och fallrisk. Här kommer några bra tips:

 • Babybädden ska inte ha långa snören, snoddar eller handtag som barnet kan fastna eller strypas i. Den ska heller inte ha smådelar som kan lossna och hamna i barnet mun, vilket kan leda till kvävning. Om babybädden ska vara reglerbar för det växande barnet, bör det ske med barnsäkert kardborreband eller andra barnsäkra fästanordningar.
 • Babybädden bör ha fast underlag, likt madrass och gärna med andningsbart material som 3D-mesh. Ett andningsbart underlag förhindrar även att barnet inte blir för varmt (vilket ökar risken för spädbarnsdöd)
 • Kanterna/sidorna ska ej vara för fluffiga, mjuka eller för höga. Farligt scenario är om barnet hamnar med ansiktet i kläm mellan bäddens botten och ena sidan. Barnet kan då bli fast kilat, inte få tillräckligt med syre och svårt att komma loss. Spädbarn måste alltid ha fri syretillförsel. Produkter som Doomoos babybädd har 3D-mesh vid huvuddelen för att om barnet skulle hamna med ansiktet i kläm, så går det utmärkt att andas igenom materialet, därav minska risk för kvävning.
 • Ett magband som sitter fast på bädden förhindrar barnet att snurra runt babybädden och minskar risken för att »kilas fast« med ansiktet nedåt. Bandet kan även fungera som kolikband, alla små barn tycker om att ha ett tajt varmt magband.
 • Om babybädden har handtag ska den vara testad enligt standard en 1466 för mjuklift. Var noga med att alltid placera en bädd så att barnet inte kan ramla ner från en höjd. Barn kan vända sig om redan efter några månader, det är högst individuellt. Tänk på fallrisken.
 • Köp gärna en babybädd från ett etablerat känt varumärke, importör eller återförsäljare. De är oftast medvetna om risker och det viktiga produktansvar de har.
 • Tänk även på de allmänna rekommendationerna om säker sömn för spädbarn. Där vissa kan vara extra viktiga i kombination med en liten babybädd. Inga fluffiga kuddar eller täcken. Hamnar en filt eller täcke över ett litet barn som ligger i en babybädd kan det fungera som ett lock. Det skulle minska barnets syretillförsel vilket kan leda till allvarliga konsekvenser. Ibland kan man lätt hänga med en mysig och trevlig trend med goda intentioner, utan att rationellt reflektera över konsekvenser. Därför är det viktigt att vara extra noga med oreglerade produkter inom babybranschen.
  Med ovan tips finner du en fin, säker babybädd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss