Tips! Så väljer du rätt amningskudde

Doomo Amningskudde 7

Amningen funkar inte direkt för alla, och då är det viktigt att veta vilka hjälpmedel som finns, förklarar barnmorskan Carina Rylander. Här ger hon sina bästa tips för hur en bra amningskudde ska vara, och varför det är så bra att använda en sådan amningskudde redan från början.

När du är nybliven mamma är det vanligt att amningen inte fungerar optimalt på en gång. Du kan till exempel få problem med såriga bröstvårtor och stela axlar. Det är problem som kan undvikas om du använder en bra amningskudde redan från start. Ny forskning visar också att mjölkproduktionen ökar om mamman är avstressad och sitter skönt och behagligt under amningen. Men, hur vet du vilka amningskuddar som är bra? Det finns ju en uppsjö med olika amningskuddar på marknaden.

– En proffsig amningskudde ska vara fylld med minimala EPS-kulor, vara formbar, ge stadigt stöd för armbågen och samtidigt vara mjuk och skön, säger barnmorskan Carina Rylander och tillägger:

– Dessutom är det bra om den även kan gå bakom ryggen, låter barnet ligga rätt och gärna ha fler funktioner så att den kan den användas länge.

Det är exakt de egenskaperna som de ergonomiska amningskuddarna från Doomoo har. Vill du ha en kudde som går bakom ryggen väljer du den större kudden som är en kombinerad amnings- och gravidkudde. Den hjälper dig att få en bekväm sovposition under graviditeten och du kan även placera den mellan benen vid bäckenbottenproblem. Därför blev Doomoos kuddar Bäst-i-Test.se 2016  och Bäst-i-test.se 2018 när mammor provade ett antal amningskuddar

Carina Rylander har lång erfarenhet av amningskuddar i sitt yrke. Hon driver företaget Babyz Of Sweden som erbjuder förlossningsförberedande profylaxkurser, gravidyoga, amningskurser samt tjänsten Amning Online – amningshjälp via Skype.

 

Det här kännetecknar en bra amningskudde

 • Fyllning av EPS kulor – viktigt för att ge formbarhet
  Carina Rylander rekommenderar amningskuddar med små, lösa EPS-kulor, som till exempel Doomoo har i sina amningskuddar. Det ger en formbar och ergonomisk amningsposition med stadigt stöd under hela amningstillfället, och ju mindre kulor desto behagligare kudde. Stora kulor tenderar att prassla och har inte samma följsamhet. Formbarheten är nödvändig för att passa alla, stödja olika amningspositioner och ge fler funktioner. Kudden ska forma sig efter mamma och barn och inte tvärtom, att barn och mamma måste anpassa sig efter en viss form på kudden. Tänk på att kudden ska vara påfyllningsbar med nya EPS-kulor, då kan du ha kudden hur länge som helst, så som Doomoos kuddar.

 

 • Ska gå runt kroppenKuddens runda form är viktig för att den ska kunna hålla sig runt kroppen tätt intill magen, förklarar Carina Rylander. Kudden ska sitta fast, så barnet inte glider ner mellan mammans mage och kudden. Om kudden bara ligger framför mamman finns risk att den glider fram och på så sätt mister det nödvändiga stödet. Amningskudden ska kunna placeras bakom ryggen och även, vid behov – stödja ryggen. Den runda formen ska inte vara fixerad, utan den ska kunna passa liten som stor mamma och det växande barnet. Doomoo Amningskudde är en normalstor kudde och den kombinerade amnings- och gravidkudden är större och kan enkelt placeras även bakom ryggen.

 

 • Stadigt stöd under hela amningen
  Carina Rylander förklarar att kudden ska hålla barnet tätt intill bröstet hela tiden. Hon rekommenderar att du håller barnet i famnen under amningen, för att få närhet, kontakt och känna barnets rörelser under amningen. Det viktigaste stödet är under mammans armbåge där barnet ligger, för att avlasta axel och rygg. Om du väljer att lägga barnet direkt på kudden behöver den vara så pass hög att barnet når upp till bröstet. En formbar kudde med EPS-kulor kan då vikas dubbel. En dun- eller vaddkudde sjunker däremot oftast ner efter några minuter och då ökar risken för såriga bröstvårtor eller värk i axlar och rygg. Att barnet tenderar att ”hänga i bröstvårtan” är en vanlig anledning till såriga bröstvårtor. Samtidigt ska kudden inte vara för hård, som fast skum, det är inte behagligt varken för babyn eller mamman och en sådan amningskudde blir svårt att anpassa i höjd eller form.

 

 • Barnet ska ligga rätt
  Carina Rylander poängterar vidare vikten av att barnet ligger rätt. Barnets svalg ska ”öppna upp” för att mjölken smidigt ska rinna ner. Barnet ska ligga rakt, inte som i en skål eller bananposition där hakan pressas mot barnets bröst eller mage, det riskerar att barnets svalg minskar.

 

 • Behaglig och skön för mamma och barn
  Att amningskudden är skön är viktigare än många tror, säger Carina Rylander. En rofull, behaglig och avstressad amning stimulerar själva mjölkproduktionen. Mammans lugn gynnar produktionen och gör även att mjölken lättare släpper till. En av de vanligaste orsakerna till att mammor slutar att amma är att de känner att de inte har tillräckligt med mjölk för sitt barn.

 

 • Flera funktioner
  En bra amningskudde behöver inte bara användas till amning. Doomoos kombinerade amnings- och gravidkudde är framtagen för att användas under graviditet, vid foglossning och bäckenbottenproblem. Doomoos amningskuddar kan också användas till barnet. Den är perfekt att använda vid så kallat vaket ”tummy time”, säger CarinaRylander. Då får barnet träna nackmuskulaturen och minskar risken för skalldeformiteter. Barnet placeras då med armarna över kudden och får bra sikt över rummet. Likaså fungerar amningskudden bra vid lära-sitta-stadiet, amningskudden skyddar barnet om det faller fram eller bak.

 

 • Tvättbart överdrag och bra material
  Till sist, av hygieniska skäl är det bra om amningskudden har ett tvättbart överdrag. Det blir lätt både mjölkspill och kräks på kudden. Doomoos amningskuddar har exempelvis ett överdrag som är lätt att ta av och det går att tvätta i maskin på 40 grader. Du kan till och med tvätta inner kudden i maskin på 30 grader.Överdraget på Doomoos amningskuddar är tillverkat av Öko-tex-märkt och ekologisk bomullsjersey.


Carina Rylander – proffs på amning och profylax

Barnmorskan Carina Rylander driver företaget Babyz of Sweden, där coachande barnmorskor förbereder dig med Trygg Att Föda-kurser inför förlossning. Profylax i grupp, privat (hemma hos dig) eller via Skype på olika språk. Babyz har coachat Blondinbella, Carolina Gynning m fl. Babyz erbjuder även gravidyoga och amningskurser.

Amningshjälp via Skype
Babyz erbjuder tjänsten Amning Online, en tjänst där specialiserade barnmorskor på amning ger personligt och proffsigt amningsstöd samt rådgivning enkelt och modernt via Skype – här och nu – var du än befinner dig och alla tider på dygnet!

Källa: Australian Breastfeeding Association och barnmorska Carina Rylander, Babyz.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss