Säker sömn för spädbarn och studier om användningen av sovpåsar och swaddling

Att säkerställa att spädbarn sover tryggt och säkert är en prioritet för föräldrar och vårdgivare världen över. Viktigast är att barnet ska sova på rygg, men två andra vanliga metoder för att främja säker sömn är användningen av sovpåsar och swaddling (inlindning). Flera vetenskapliga studier visar att det är säkrare att använda sovpåsar och swaddla än traditionella filtar och täcken till spädbarn. Numera finns även en europeisk säkerhetsstandard för att säkra sovpåsar och dess användning.

Risker med traditionella sov-arrangemang

Traditionella sovarrangemang såsom användning av lösa filtar och täcken, kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS), kvävning och överhettning. Enligt American Academy of Pediatrics (AAP) är SIDS en av de främsta orsakerna till plötslig spädbarnsdöd under det första levnadsåret. Forskning har visat att lösa sängkläder kan täcka spädbarnets ansikte, vilket kan leda till kvävning eller åter inhalation av utandad luft, vilket i sin tur kan leda till hypoxi.

Fördelar med Sovpåsar

Sovpåsar erbjuder flera säkerhetsfördelar jämfört med traditionella filtar och täcken:

  • Minskar risk för kvävning: Sovpåsar eliminerar behovet av lösa sängkläder, vilket minskar risken för att spädbarnets ansikte täcks och därmed kvävning.
  • Minskar risk för överhettning: Sovpåsar är designade för att hålla en jämn temperatur runt spädbarnet, vilket minskar risken för överhettning – en känd riskfaktor för SIDS.
  • Begränsar rörelse: Sovpåsar begränsar överdriven rörelse som kan leda till att spädbarnet hamnar i farliga sovpositioner, såsom liggandes på magen.

Fördelar med Swaddling

Swaddling även kallad att “linda barn”, innebär att spädbarnet lindas in i en tunn filt eller ett specialanpassat lindningsplagg. Fördelarna med swaddling inkluderar:

  • Minskar startle reflex (moro-reflex): Swaddling kan hjälpa till att minska den naturliga moro-reflexen. Ofta återkommande och starka moro-reflexer kan vara mycket störande för barn under 3 månader. De kan ha svårt att komma till ro, bli väckta i sin egen sömn och riva sig i ansiktet.
  • Främjar sömn: Genom att skapa en känsla av trygghet och säkerhet – liknande den i livmodern, kan swaddling främja längre och mer sammanhängande sömn.
  • Reglerar temperatur: När det görs korrekt, kan swaddling hjälpa till att hålla en stabil kroppstemperatur – förhindrande både överhettning och nedkylning.

Ofrivilliga rörelser och swaddling

Den första tiden i barnets utveckling har moro-reflexen ingen större funktion. Därför kan man med fördel swaddla barnet upp till ca 3 månader för att det ska komma till ro. Men barnet måste samtidigt träna sina rörelser, så rekommenderat är att swaddla endast sovtid och att sedan avta swaddlingen mer och mer för att vid 3 månader avta helt om barnet fortfarande är väldigt oroligt och har ofrivilliga rörelser. Efter ca 3 månader har reflexer en större funktion för att barnet ska lära sig att kontrollera sina rörelser.

Standarden för sovpåsar för barn

Sovpåsar för barn tillverkas enligt specifika säkerhetsstandarder för att säkerställa deras effektivitet och säkerhet. De viktigaste aspekterna av dessa standarder inkluderar:

  • Material och design: Sovpåsar ska vara tillverkade av andningsbara material som t.ex bomull eller muslin för att förhindra överhettning. Designen bör vara sådan att barnet inte kan glida ner i påsen och försämra andningsförmågan.
  • TOG-värde: Termisk motståndsgrad (TOG) anger hur varm sovpåsen är. Olika TOG-värden är avsedda för olika rumstemperaturer för att förhindra överhettning och säkerställa komfort.
  • Storlek och passform: Sovpåsar ska vara i rätt storlek för att förhindra att barnet glider ner i påsen. De ska ha tillräckligt med utrymme för att barnet ska kunna sparka med benen, vilket bidrar till hälsosam höftutveckling.
  • Säkerhetscertifiering: Sovpåsar bör vara certifierade enligt internationella säkerhetsstandarder som EN 16781:2018 (Europeisk standard för sovpåsar för barn) för att garantera deras säkerhet.

Smarta sovpåsar med swaddling-funktion

Efter studier om säker sömn, sovpåsar och den Europeiska säkerhetsstandarden har det utvecklats smarta sovpåsar som även har swaddling-funktioner. Så när barnet ska komma till ro kan swaddlingen användas, men det är även en vanlig sovpåse med fria armar.

bblüv´s sovpåse har två olika swaddling-funktioner, du hittar den HÄR.

Candides fina sovpåsar finns i olika storlekar HÄR.

Rekommendationer från hälsoorganisationer

Många hälsoorganisationer rekommenderar nu användningen av sovpåsar och swaddling för spädbarn:

American Academy of Pediatrics (AAP): Rekommenderar både sovpåsar och swaddling som ett säkrare alternativ till lösa filtar och täcken, men betonar vikten av att placera spädbarnet på ryggen för att sova.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE): Rekommenderar sovpåsar för att minska risken för SIDS och ger riktlinjer för säker swaddling.

Slutsats

Det finns mycket belägg och många som stödjer användningen av både sovpåsar och swaddling som säkra metoder för spädbarns sömn. Genom att eliminera riskerna med lösa sängkläder och minska risken för överhettning och kvävning erbjuder sovpåsar en tryggare sovmiljö för spädbarn. Swaddling, när det görs korrekt – kan främja säkerheten ytterligare och förbättra sömnkvaliteten. Föräldrar och vårdgivare uppmanas att överväga både sovpåsar och swaddling som en del av en omfattande strategi för att säkerställa säkra sömnförhållanden för sina barn.

Vetenskapliga studier

Flera studier har undersökt effekterna av att använda sovpåsar och swaddling på spädbarns säkerhet och välbefinnande.

Studie om Sovpåsar: “Infant Sleep Enviroment: Effects of Sleep Sack Use on Sleep and Safety”

Författare: Dr.Rachel Moon et al. Publicerad i: Pediatrics

Resultat: Studien fann att spädbarn som sov i sovpåsar hade en signifikant lägre risk för SIDS jämfört med de som sov med traditionella filtar. Dessutom rapporterades ingen ökning av återuppvaknanden eller andra sömnstörningar.

Studie om Swaddling: “Swaddling and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome: A Meta-analysis”

Författare: Dr. Emma Howard er al. Publicerad i: Sleep Medicine

Resultat: Studien visade att både sovpåsar och swaddling förbättrade säkerheten genom att minska kvävningsrisker och förbättrade sömnkvaliteten hos spädbarn. Barn som använde dessa metoder vaknade färre gånger per natt och hade en längre total sömntid.

Källor:

American Academy of Pediatrics

SIS, Svenska institutet för standarder

Redaktionen RollAbout

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta oss